Hamburger menu icon

Welke milieuvignet heb ik nodig?

10-05-2022
Deel dit bericht:

Welke milieusticker u nodig hebt hangt af van naar welk land u wilt reizen en in wat voor auto u dat wilt gaan doen.

Milieuvignet Frankrijk

In Frankrijk is het al sinds 1 juli 2016 verplicht om in sommige steden en de omgeving daarvan een “certificat qualité de l’air” of wel een milieusticker te gebruiken. Dit certificaat is onderverdeeld in maar liefst 6 categorieën:

  1. de groene milieusticker is er voor elektrische voertuigen. Deze voertuigen zorgen niet voor uitstoot en zullen dus, met de juiste sticker, worden toegelaten in heel Frankrijk.
  2. de paarse milieusticker is er voor hybride voertuigen en voertuigen met een gasinstallatie.
  3. de gele milieusticker is er voor nieuwe voertuigen op benzine.
  4. de oranje milieusticker is er voor iets oudere voertuigen op benzine.
  5. de bordeauxrode milieusticker is er voor voertuigen op diesel.
  6. de grijze milieusticker is er voor oude voertuigen op diesel.

De eerste twee categorieën zullen geen problemen ondervinden met het rijden in een milieuzone. De overige 4 categorieën kunnen, als de milieumaatregelen (tijdelijk) worden aangescherpt in verband met extreme luchtvervuiling of smog, geweigerd worden in de gebieden waarin deze extra maatregelen gelden.

Ook zijn er voertuigen waar simpelweg geen milieusticker voor te verkrijgen is. Dit komt dan doordat deze een toelatingsdatum hebben van voor 1 januari 1997 (personenauto’s).

Een milieusticker is, zoals gezegd, verplicht in Frankrijk. Hebt u geen sticker, niet de juiste sticker of de sticker niet op de juiste manier bevestigd? Dan kunt u rekenen op een rijverbod en een minimale boete van € 68,00. Voorkom deze boete door hier uw milieusticker te bestellen.

Wilt u echt goed voorbereid op weg gaan naar Frankrijk? Zorg dan dat u, behalve de juiste milieusticker, ook een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij u hebt.

Milieuvignet Oostenrijk

In Oostenrijk is een milieusticker, daar “Abgasplakette” genoemd, alleen verplicht voor vrachtwagens en in sommige regio’s voor bestelwagens boven de 3.500 kg. 

Maar hoewel een milieusticker Oostenrijk wellicht niet aan de orde is voor uw vakantie in de personenauto, hebt u, wanneer u gebruik wilt maken van de tolwegen, wel een tolvignet nodig. Dit voorkomt dat u lang moet wachten voor u een tolweg op kunt rijden.

U kunt dit tolvignet hier bestellen.

Voor uw vertrek naar Oostenrijk is het niet alleen belangrijk dat u het tolvignet heeft besteld. Het is verplicht om een verbandtrommel, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de auto te hebben. Reist u tussen 1 november en 15 april? Dan zijn winterbanden onder uw voertuig verplicht.

Milieuvignet Duitsland

Om volop van uw vakantie naar Duitsland te kunnen genieten is het van het grootste belang dat u tijdig een milieusticker, daar “Umweltplakette” of “Feinstaubplakette”, bestelt. U kunt de milieusticker voor Duitsland hierbestellen.

Deze milieusticker hebt u nodig wanneer u steden of gebieden in Duitsland wilt bezoeken waar een “Umweltzone” of milieuzone geldt. Deze gebieden worden heel duidelijk aangegeven door middel van borden.

Bent u op doorreis naar Zwitserland of Oostenrijk? Dan hebt u, wanneer u in één keer doorrijdt, geen milieusticker nodig. Het is dan weer wel verstandig om vooraf een tolvignet voor Oostenrijk (zie hierboven) of Zwitserland aan te schaffen.

In Duitsland zijn de milieustickers officieel onderverdeeld in 3 categorieën:

  1. de groene milieusticker is er voor milieuvriendelijke voertuigen. Denk dan aan elektrische of hybride voertuigen of nieuwere voertuigen die rijden op diesel, gas of benzine.
  2. de gele milieusticker is er voor minder milieuvriendelijke voertuigen. Deze sticker wordt alleen nog geaccepteerd in Neu-Ulm. Gaat u daar niet naartoe? Dan hebt u deze sticker niet nodig.
  3. de rode milieusticker wás er voor voertuigen die niet milieuvriendelijk zijn. Deze sticker wordt in geen enkele Duitse stad meer geaccepteerd en dus wordt deze ook niet meer uitgegeven.

Voor bepaalde voertuigen is het niet mogelijk een groene milieusticker aan te vragen. Dit gaat dan om voertuigen op diesel (van voor 2001) en voertuigen op benzine (van voor 1993).

Zoals u ziet is de Duitse overheid erg streng op het gebied van milieu en de uitstoot van fijnstof in en om steden. De meeste steden kunt u, zonder sticker, niet meer in. Wilt u toch een stad bezoeken? Dan is het fijn te weten dat het openbaar vervoer in Duitsland goed geregeld is. Zo kunt u toch, zonder al te veel gedoe, de schitterende steden bezoeken die dit land rijk is.

Waagt u de gok en wilt u zonder geldige sticker een stad of milieuzone bezoeken? Dan loopt u het risico een boete van ongeveer € 100,00 te krijgen.

Goed voorbereid op reis naar Duitsland? Zorg dan, behalve voor een groene milieusticker, ook dat u een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een verbanddoos in de auto hebt.

Deel dit bericht:

Inlichtingen of hulp nodig?

Onze klantendienst staat voor u klaar.
Bel 078 484 311 of e-mail naar info@vignetbestellen.be

Whatsapp button